Funcționează parfumul cu feromoni?
in

Funcționează parfumul cu feromoni?

Dicționarele definesc “feromonul” după cum urmează: “Substanță chimică produsă și eliberată în mediul înconjurător de un animal, în special de un mamifer sau de o insectă, care influențează comportamentul sau fiziologia altor animale din specia sa”.

În aceste zile, apar din ce în ce mai multe parfumuri și parfumuri pe bază de feromoni și sunt adesea comercializate cu pretenții mari. În special, se presupune că astfel de produse ar trebui să crească atractivitatea sexuală a purtătorului. Dar există vreun adevăr în această presupusă calitate afrodisiacă? Parfumul cu feromoni funcționează cu adevărat?

În timp ce unii experți susțin că substanțele chimice produse în mod natural pot crește atracția sexuală a unei persoane prin intermediul simțului olfactiv, alții cred că feromonii umani sunt practic inexistenți. Un lucru este cert: feromonii joacă un rol important în viața animalelor . Spre deosebire de hormoni, care acționează la nivel intern asupra organismului, feromonii acționează la nivel extern asupra organismului.

Știința spune că prietenii noștri animalele sunt pline de feromoni. De fapt, de fiecare dată când o pisică se freacă de piciorul tău, te acoperă cu feromoni puternici. Același lucru este valabil și pentru un câine care își marchează locul. Lăsarea unui miros stabilește proprietatea și familiaritatea.

Problema cu feromonii (și ceea ce îi face atât de dificil de studiat) este că aceștia nu au de fapt un miros.

Conform celor mai multe cercetări, oamenii nu au găsit încă o modalitate de a trimite feromoni în mod conștient ca semnale pentru a-și atrage partenerii. Dar, credeți sau nu, această “putere magică” există pentru animale și a fost dovedită științific. Și dacă o femelă de animal poate produce un feromon de împerechere pentru a atrage un partener, de ce nu am putea și noi?

Ei bine, studiile au descoperit că animalele pot capta feromonii printr-un organ din nas care este atașat la partea comportamentală a creierului, ceea ce face ca detectarea feromonilor să fie un fel de al șaselea simț. Și oamenii au acest organ, dar oamenii de știință nu știu dacă acesta are vreo funcție.

În fond, știința nu a reușit încă să stabilească dacă mirosul de feromoni funcționează și dacă acesta poate fi extras de la oameni. Acest lucru înseamnă că “feromonii umani” menționați pe etichetele produselor pot fi compuși chimici formulați în laborator.

Chiar și scepticii au raportat rezultate surprinzător de pozitive, dar efectul placebo al unui parfum care promite o mai mare atractivitate sexuală este greu de ignorat.

Este demn de remarcat faptul că multe produse de parfumerie populare, inclusiv parfumurile Chanel și Gucci, au fost formulate de ani de zile cu aditivi bogați în feromoni animali (ambră cenușie, mosc). Oamenii de știință spun că, deși acești compuși pot provoca un răspuns pozitiv sau plăcut, acest lucru nu trebuie confundat cu un răspuns feromonal. Aceste ingrediente sunt, în general, produse astăzi pe cale sintetică (este mai ieftin așa).